Poznata folk pjevačica Indira Radić je na vrhuncu svoe karijere bila prije nekih dvadesetak godina, te u posljednje vrijeme nije toliko aktivna na muzičkoj sceni, mada se i dalje bavi muzikom, ali nije toliko zastupljena u medijima. indira je svoje prve javne nastupe imala kada je imala samo 10 godina i to u hotelu Kardijal u Tesliću na jednom veselju, i tada su njeni roditelji zamolili muzičare da sviraju sa njenom kćerkom koja je tada otpjevala pjesmu Kemala Malovčića ” Nevjernice moja vrati mi se ti.”

Pjevanje je uvijek bilo velika Indirina ljubav i strast, a svoju karijeru je ona započela nastupajući sa Južnim vetrom, te radeći pjesme u njihovoj produkciji. Njeni prvi hitovi su bile pjesme Daj mi obećanje, Iskreno mi kaži, Pamtimo ovo veče, Poljubi me i videćeš, Tužna vrbo, Moja će te ljubav stići, Ugasi me, Zbog tebe i druge, a u njenoj karijeri su posebno zabilježeni veliki koncerti koje je napravila 1997. godine u Beogradu i Zagrebu, ako i oni koje je imala u Sofiji u Ljubljani i u Ohridu 2004. godine. Odmah sljedeće godine je dobila nagradu za najbolju pjevačicu na Balkanu.

Inače, Indira je rođena u selu Dragalovci koje se nalazi kod Doboja a njen otac Živko je bio funkcioner u Savezu komunista, mada je radio kao vozač, te su ga u tom kraju svi poznavali i niko nije imao neku ružnu riječ za njega, te je bio voljen i poštovan od svih. Bio je veliki obožavatelj Indire Gandi pa je po njoj i svojoj kćerci dao ime. Indira je inače hindu ime koje u prijevodu znači divna sjajna, ili cvijet cvjetova. Indirina majka Rosa je bila domaćica a pjevačica je kao dijete do škole morala da pješači pet kilometara.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here