Vodeći svjetski klimatološki stručnjaci su objavili u par naučnih radova zastrašujuće vizije šta tek čeka stanovnika Zemlje u sljedećem periodu.

Sve toplije ljeta sa konstantnim temperaturama od više od 40 stepeni postat će, prema njihovom mišljenju, uobičajena pojava, dok će pojedini dijelovi svijeta skoro svaki dan da kubure sa požarima i poplavama.

– Sjever Evropske Unije će se boriti sa poplavama, požarima čak i prema sadašnjim projekcijama porasta klimatskih kretanja, dok će jug EU biti doslovno zakucan sa sušama, pregrijanim gradskim sredinama i uništavanjem brojnih poljoprivrednih kultura, što će EU dovesti u jedan kolaps – stoji u izveštajima klimatologa koji je objavio uticajni list Politiko.

Nacrt narednog izvještaja koji će biti predstavljen na međunarodnom panelu o klimatskim promjenama koji organizuju Ujedinjene nacije i koji je napisan na 4200 stranica, šokirat će cijeli svijet.

Prema tom nacrtu izvještaja, koji će zvanično biti predstavljen naredne godine, predviđaju se ogromne i drastične klimatske pojave, tačnije udari, a posebno u siromašnijim zemljama. Vodeći svjetski klimatološki stručnjaci upozoravaju da će milioni ljudi biti pogođeni nestašicom vode i glađu, dok će područja oko ekvatora postati neuslovna za življenje, s preveliki temperaturama.

– Cjelokupna populacija E U uopšte nije svjesna ovog velikog problema. Pojma nemaju kako će sve te klimatske promjene uticati na njih sve lično – smatra Pirs Forster, direktor nternacionalnog centra za klimu Pristli pri Univerzitetu Lids.

Ostatak teksta možete pročitati na linku OVDJE.