Naime , holesterol je lipid koji se nalazi u ćelijskim membranama svih tkiva , a protreban je i iznimno važan za normalan rad organizm . Holesterol se svrstava u sterole jer je u njegovom sastavu kombinacija steroida i alkohola. Organizam koristi holesterol u stvaranju hormona, vitamina A, D i E te žučnih kiselina. Manji dio holesterola se nalazi u krvi. Ako se taj holesterol nakuplja na zidovima krvnih sudova, može doći do začepljenja ili smanjenog krvnog protoka.

Posljedice na zdravlje mogu biti velike, pa se u takvim slučajevima količina holesterola u krvi reguliše medicinskim preparatima. Naime , poznato je da se holesterol stvara u jetri , a njegova koncentracija u krvi je usko povezana sa metabolizmom masti u organizmu. Međutim , kada loš holesterol krene da se skuplja na zidovima krvnih sudova , to može da dovede do srčanog ili moždanog udara .

Poznati lekari su savetovali ako imate problema sa holesterolom da kravlje mleko zamenite sa ovsenim . Istraživnja su također izvršena , te su ispitali 66 muškaraca sa visokim holesterolom u periodu od pet nedelja , te su im dali ovseno mledo na dnevvnom nivou po tri šolje , te je istraživanje pokazalo da se nivo holesterola smanji za pet odsto . vseno mleko sadrži ovsene beta-glukane koji pomažu u održavanju normalnog nivoa holesterola tvrdi Britanska fondaciji za zdravlje srca. Samo jedna čaša ovsenog mleka obezbeđuje jedan gram beta-glukana, dok jedna činija kaše pripremljena sa 40g zobi, može da obezbedi dva grama beta-glukana. Ostatak teksta pročitajte ovde.