Pored svinjetine, pileće meso spada u najpopularnije namirnice koje su od životinjskog porijekla.

Mada je sisiromašno kalorijama, ukoliko se jede bez kožice, nutricionisti ističu da ne posjeduje previše hranjljivih materija kao što je na primjer junetina ili puretina. NAravno, ukoliko govorimo o prirodno gajenoj živini i mesu koje nije kljukano svim tim aditivima.

Ako to nije slučaj, ukoliko se snabdjevate mesom iz supermarketa, stručnjaci upozoravaju na određene djelove pileta gdje se ova hemija više zadržava.

Ono što je prvo važno da znate je da živina nije imuna na infekcije koje su tipične za ljude. Pa tako savjetuje da ako nabavljate meso iz neprovjerenih izvora, ne uzimate pileće iznutrice u kojima se nakupljaju svi štetni lijekovima kojima je životinja tretirana, kao i paraziti.

Najzdravije i najkorisnije bijelo meso, ali se svakako preporučuje da bude dobro termički obrađeno kako bi se uništili svi mogući patogeni u piletini.

Najbolje bi bilo kuhati mesto i to u dvije vode, prvo bariti pet minuta, a onda procijediti ključalu vodu i sipati drugu u kojoj će se meso skuhati do kraja.

“Savetujem vam da prvo skuhate piletinu, kako ne biste brinuli o svim parazitima i velikoj količini antibiotika kojom je kljukana”, savetuje poznati kuhar Sergej Sinicin.

On je isto tako preporučio da se prilikom kupovine mesto prvo pomiriše i ako osjetite miris hemikalije, odustanite, u takvom mesu iše nema nikakvih zdravih sastojaka.