Kurje oko je očvrsli dio kože na stopalima koji nastaje kao posljedica pojačanog trenja i pritiska na određeni dio noge, obično stopala i sa strane stopala.

Ovo je veoma bolna pojava, a bol može da se ublaži prirodnim putem, i to biljkom koja se nalazi u velikom broju kuća u Srbiji, a radi se o čuvarkući.

Svako ko ima kurje oko na stopalu, zna koliko je hod sa ovom izraslinom na stopalima i težak. Čak i svaki korak može često da pojačava bolnu reakciju. A, sve što bi trebali da uradite, kako biste pomogli sami sebi je ovo: uzmite jedan listić čuvarkuće i skinite njegovu kožicu, tako da izađe njen sok. Stavite taj list na kurje oko i to na njegovu očišćenu stranu. Preko listića stavite flaster i ostavite da odstoji tako cijeli dan, navečer na stopalo stavite novi list i novi flaster.

Ali, čak bi bilo i najbolje da na kurje oko stavljate čuvarkuću u toku noći kako bi djelovala kada se noga, odnsno stopalo i cijelo tijelo odmaraju. Sve to možete fiksirati i čarapom kako bi bili sigurni da se neće pomjerati.

Isti ovaj postupak treba ponavljati tri do četiri dana, odnosno sve dok se kurje oko ne odvoji i ispod ostane zdrava koža. Poslije ovog perioda, bol se značajno smanjuje dok se u pojedinim slučajevima dešava i da kurje oko potpuno nestane sa noge. Ima osoba kojima je pomoglo i za dva dana.

Ova metoda je vrlo pristupačna s obzirom da se čuvarkuća može vrlo lako nabaviti.