100 dlaka dnevno je sasvim normalna razina opadanja kose, a svaka količina koja je veća od toga se može da smatra lošom i da bude pokazatelj bolesti ili nepravilnog funkcionisanja organizma.

Što se tiče opadanja kose, ono može da bude uzrkovano od strane mnogo toga. Prvi razlog može da bude adrogena ćelavost kada je situacija da dolazi do preosjetljivosti korjena dlake na testosteron i ta vrsta opadanja kose se najviše pojavljuje kod muškaraca i nastupa oko osamnaeste do dvadesete godine života.

Gljivične ili bakterijske infekcije kože: Zbog nastanka autoimunih bolesti može da se pojavi slabljenje ili trajni gubitak korijena kose i u tome slučaju će se pojaviti ožiljak na zahvaćenom dijelu.

Bezazleno sezonsko opadanje kose: Pored toga što to možda zvuči smiješno, baš kao kod životinja, kosa kod ljudi ima sezonu kada ona više ili manje pada, pa to bude povećano u vrijeme proljeća ili jeseni ili kod trudnica.

Difuzno opadanja: Prorijeđenost kose uz opadanje, te se najčešće radi o posljedici nekog štetnog utjecaja na organizam, pa to može da bude uzrokovano od naglog gubitka težine, anemije ili bolesti štitnjače, te hormonalnih poremećaja ili zbog stresa.

Morate znati da veliki uticaj na jačinu vaše dlake utiču i svakodnevne aktivnosti, te namirnice koje mi unosimo u organizam. Velika količina stresa može da utiče na opadanje kose, a čak može da utiče i manjak svježeg zraka. Pored toga je bitno i da unosite zdrave namirnice, te vitamin C i preparate koji mogu da pomognu vašoj cirkulaciji kože. Sada nam i recite šta vi mislite o tome?