Da biste ostvarili svoje ciljeve prvenstveno morate znati da ih postavite.

Ne možete jednostavno reći “Ja to hoću!” i očekivati da će se stvari desiti same od sebe. Postavljanje jasnih ciljeva je proces koji započinje najprije sa utvrđivanjem onoga što želite ostvariti, a u većini slučajeva završava se sa puno uloženog truda, rada kao i vremena da biste to zaista i ostvarili.

Definitivno jedan od najboljih metoda za postizanje ciljeva, jeste zapisivanje svih vaših želja tačno i precizno. Veliki broj osoba razmišljaju o svojim željama samo površno, pa tako žele više novca, bolji posao ili ljubav svog života. Ovo je preuopšteno i ljudi na kraju nemaju jasnu viziju cilja prema kojem treba da se kreću.

Poznata je priča o glumcu Džimu Keriju, koji je na početku svoje karijere sam sebi napisao ček na iznos od deset miliona dolara, a nekoliko godina nakon toga počeo je zarađivati taj iznos za svaki snimljeni film. Kad tačno zapišete svoje želje, vaš mozak počeće jasnije prepoznavati prilike koje možete iskoristiti kako biste ih i zaista ostvarili.

Isto tako neki podsvjesni strahovi uglavnom koče ljude u ispunjavanju onoga što žele ostvariti. Ali pošto ih već zapišete na papir oni postaju realniji, pa će vaš mozak onda puno bolje znati prepoznati situacije u kojima odustajete isključivo zbog nekog iracionalnog straha. Mnogi pisci imaju poteškoće sa završavanjem svojih djela jer se boje da će ih izdavači odbiti.

Počnite pisati prvo što vam pada na pamet. Može to da bude i sasvim obična rečenica poput “Ovo što sad radim je baš glupo i ne shvatam kako će mi to uopšte pomoći”. Nastavite pisati sve što vam padne na pamet i uskoro će se na papiru naći stvari za koje možda niste ni znali da osjećate.

Trik je da ne razmišljate previše o tome što pišete i da ne čitate ono što ste napisali prije nego što završite cijeli proces. Kod zapisivanja želja i ciljeva najbolje je početi s nečim manjim i postepeno se kretati prema većem cilju.