Epidemiolog doktor Predrag Kon, koji je član Kriznog štaba za borbu protiv korona virusa Vlade Srbije je zadovoljan što smo nadomak 50 posto vakcinisane punoljetne populacije bar jednom dozom, ali je i zabrinut što je odziv mladih na vakcinisanje još uvijek nizak.

– Raduje me pad korona brojeva, pad broja novozaraženih korona virusom, kao i to što ćemo danas vjerovatno premašiti pedeset posto vakcinisane punoljetne populacije. Ali, moramo daleko ozbiljnije da pristupimo vakcinaciji mladih ljudi. Još smo u problemu s vakcinacijom i zato posebno moramo da pratimo šta se dešava tamo u Velikoj Britaniji – kaže za Kurir dr Kon.

Poseban problem je indijski soj, odnosno delta sok korona virusa, koji bi mogao da se pojavi i kod nas.

– Još uvijek smo svi u riziku da nam se indijski soj pojavi i opstane među mladima i da na taj način budemo u ozbiljnoj situaciji na jesen nego što smo bili ili što smo sada. I upravo zato je najbolje da gledamo Veliku Britaniju, oni imaju delta soj, a i tamo je drugačiji odnos mladih prema vakcinaciji, nego kod nas- naglašava dr Kon.

Moramo podsjetiti da Britanije bilježi nagli porast broja inficiranih i to delta sojem, koji je oko četrdeset posto zarazniji od prethodnog dominantnog soja. Bilo kako bilo, još uvijek postoje određene mjere koje se moraju poštovati, a maska je još uvijek obavezna svuda u zatvorenom prostoru. Šta nas to očekuje na jesen ostaje nam samo da vidimo, a mi što možemo uraditi jeste da se čuvamo i da ozbiljno pristupimo slučaju.