Kineski naučnici su napravili plan za spas planete Zemlje u slučaju da joj zaprijeti udar asteroida Benu.

Ovaj plan Kine se ogleda u tome da ispali više od 20 raketa long marč u svemit kako bi preusmjerili udar asteroida koji ima male šanse da jednog dana okonča život na planeti Zemlji.

Njihova meta je asteroid Benu, svemirska stjena koja je teška 85,5 miliona tona, koja je na putu da naleti na udaljenosti od 7,6 miliona kilometara od Zemljine orbite između 2175. i 2199. godine. Iako su Benuove šanse da udari Zemlju male 1:2,700, širok je isto koliko je visok Empajer stejt bilding, što znači da bi svaki sudar sa Zemljom bio kataklizmičan.

Procjenjena kinetička energija Benuovog udara o Zemlju iznosi 1200 megatona, što je otprilike 80 hiljada puta više od energije atomske bombe bačene na Hirošimu. Poređenja radi, svemirska stjena koja je zbrisala dinosauruse sa lica zemlje je proizvela oko stotinu miliona megatona energije.

Naučnici iz kineskog Nacionalnog svemirskog naučnog centra su iračunali da će 23 Long marč svaka ežina 992 tone, istovremenim udarom skrenuti asteroid sa fatalnog kursa za skoro šest milja, što je 1,4 puta veće od Zemljinog radijusa. Njihovi proračuni su detaljno opisani u novoj studiji koja će biti objavljena u predstojećem izdanju časopisa Ikarus od prvog novembra.

– Udarci asteroida predstavljaju glavnu prijetnju za sav život koji postoji na Zemlji – napisao je u radu Mingtao Li, inženjer svemirske nauke iz Nacionalnog svemirskog naučnog centra u Pekingu koji je vodeći autor nove studije. “Odbijanje asteroida na putanji udara je presudno za ublažavanje ove prijetnje Zemlji.”

Nastavak teksta možete pročitati OVDJE.