Način spavanja mnogo vam može reći o vašem zdravlju. Simptomi demencije uključuju gubitak pamćenja , poteškoće sa koncentracijom i sporije razmišljanje. Postoji mogućnost da svakodnevno povećate šansu da obolite od Alchajmerove bolesti , ako spavate u jednoj pozi.

 

Stručnjaci tvrde da je jedan od najboljih načina da se zaštitite od demencije , upravo redovno spavanje na boku. S druge strane spavanje na stomaku , može povećati šanse od Alchajmerove bolesti u kasnijem životu , upozorio je stručnjak dr.Stiven Viniger.

Kada spavamo , tijelo pokušava da se riješi viška toksina i neželjenih materija. Ako spavamo na stomaku tijelo ima problem kako da se riješi silnih toksina. Upravo se tako toksini akumuliraju tokom vremena i mogu doprinijeti riziku od demencije. Stoga je spavanje na leđima , poželjnije od spavanja na stomaku. Međutim , kako bi se omogućio najbolji protok tečnosti i koje će izbaciti toksine , istraživači preporučuju ležanje na boku. Za samo jednu deceniju spavanja na boku , možete smanjiti rizik od demencije u starosti.