Izvor koji je odlučio progovoriti kaže da za ovu metodu nije potrebna skupa i sofisticirana oprema koja se koristi u krađi vozila. Sve što počiniocu treba jeste oružje i fantomka ili čarapa, a sve skupa ne košta više od 100 maraka na crnom tržištu.


Kako zapravo to rade automafijaši?
: Upere cijev pištolja u glavu vlasniku luksuznog vozila i nestaju bez ijednog traga.

Tuzlak Z. P. vjerovatno i danas preživljava ogromnu traumu nakon što su ga u ulici Konaci u sarajevskom naselju Ilidža opljačkala dvojica nepoznatih kriminalaca. Drski počinioci su ga presreli i uperivši cijev pištolja u pravcu njegove glave, tražili ključeve luksuznog Mercedesa. Potom su sjeli u vozilo i nestali bez traga.
Radi se o efikasnom starom metodu kojeg su automafijaši i ranije koristili. I svjetska istraživanja su pokazala da svaki deseti kradljivac koristi upravo ovu metodu, fizički napad i otimanje.

Stručnjaci preporučuju da odbrana od ovakvih napada nije ono što trebate pokušati, izuzev u situacijama kada ste u vozilu, a imate sigurnosne brave i blindirana stakla.

Drugi od načina krađe je takozvana elektronska “udica”. Radi se o sofisticiranoj metodi krađe bez ključa. Lopovi obično rade u parovima, jedan stoji uz automobil, a drugi prati vlasnika. Ukoliko je vlasnik ostavio automobil, recimo, u dvorištu, kriminalac ga prati. Posebnim aparatom (koji se može kupiti za stotinjak dolara na crnom tržištu) prenosi elektronski signal ključa ili kartice vozila prema svom saučesniku. Doseg hvatanja elektronskih udica kojim prepoznaju signal ključa dostiže čak tri kilometra.

Video klip pogledajte u nastavku: