Od 2019. godine od kako je se korona virus pojavio kako na našim prostorima , tako i diljem sveta , trenutno je situacija u zemlji znatno poboljšana. Simptomi su često slični , zbog čega stučnjaci naglašavaju da se obavezno treba javiti lječniku ukoliko se oseti neki od njjih. Navodim da je nedavno u Nišu izjavljeno da se u kovid ambulanti sa simtomima temperature javi između 800 i 900 paciijenata, također i sa bolovima u grlu i sličnim simptomima , a ističe se da oko 100 ljudi bude pozitivno na korona virus, dok drugi imaju neke druge respiratoorne infekcije.

Doktor , Branislav Todorović je naglasio da je gripa u ranijem periodu znatno potisnula korona virus , ali daa je on ipak u zadnje vreme prisutan u znatno većoj meri , pogotovo kada su u pitanju predškolska deca. “Grip ne stvara veće probleme, ali je stigao sa zakašnjenjem od nekoliko nedelja u odnosu na uobičajeni period u godini. Situacija je povoljna. Stariji pacijenti su bili ranije u kontaktu sa ovim tipovima virusa, a on se nalazi i u vakcinama kako inostranim tako i Torlakovoj i verujem da će sve proći za nedelju dana”, istakao je cenjeni doktor Tiodorović.

Od siptoma se može izdvojiti , u prvim danima visoka temperatura , a ostali simptomi su bolovi u mišićima , zamaranje pri kretanju , jako slični kao i kod korona virusa. Doktor Tiodorović je istakao da u narednom periodu ne očekuje znatan porast zaraženih korona virusom , te smatra također da oni koji su preležali korona virus su u najvećem riziku postkovid sindroma , te da je potrebno obratiti pažnju , a dok je kod gripa potrebno nedelju dana da se organizam oporavi.