Prilikom sadnje paradajza koristite ovih 6 stvari, i zasigurno možete očekivati najbolje rezultate.

SODA BIKARBONA

Soda bikarbona je poznata po tome što se može koristiit u različite svrhe.Kada sadite paradajz,a želite da vam bude malo slađi, posebno ukoliko ga sadite u čašama, samo pospite malo sode bikarbone po dnu biljaka, ona će se oapsorbirati i sniziti nivo kiselosti, a dobit ćete paradajz koji je sladak i začinjen.

RIBLJA GLAVA

One se već dugo vremena koriste kao prirodno gnojivo u bašti.Njenom razgradnjom oslobađa se dušik, kalij, ali i mnogo važni elementi u tragovima kao što su kalcij i fosfor.Jedini problem predstavlja to što ih životinje mogu iskopati,a da bi to izbjegli zakopajte najmanje 30cm duboko.Popularnost riblje glave koja se koristi kao prirodno gnojivo u bašti ne treba zanemarivati.

ASPIRIN

Aspirin će ojačati imunitet biljaka, i pomoći pri odbacivanju bolesti poput pepelnice, a povećat će i sam urod paradajza.Dovoljno je da se ubaci 2 do 3 tablete aspirina, može cijela tableta ili mljevena.

GORKA SO

Jedna do dvije kašičice gorke soli će nadomjestiti nedostatak magnezija od kojeg pati paradajz.Potrebno je pokriti ga tankim slojem zemlje, da korijenje ne dodiruje gorku so, a najbolje je koristiti prilikom presađivanja sadnica.

TOZ KAFE

Kafin toz može mnogo koristiti u vrtu.Umjesto da ga bacite dodajte pola šolje toza u dva litra vode i ostavite tako 24h.Možete je sipati neposredno uz korijen biljke, bez oštećenja i to neće naštetiti djeci koja se igraju u vrtu.Toz također može pomoći u rješavanju raznih gljivica koje napadaju biljke.

Pišite nam u komentarima, da li su vam neki od ovih savjeta pomogli.