Zlatno pravilo je to, da ako želite biti u formi i da budete koliko-toliko vitki, morate jednostavno manje jesti te puno više da vežbate. I nekako se na ovim prostorima može svariti pojam vežbe, ali manje jesti, e tu je možda i najveći problem. Kolikok dnevno uneti kalorija u organizam? Doktori i nutricionisti uglavnom imaju odgovore na ova pitanja, a mi vam danas donosimo jednu formulu uz koju možete baš sve da pobedite.

Da bi vas upoznali sa temom, mi se danas polako vraćamo u 1919. godinu, gde američki naučnici Fransis Benedikt i njegov saradnik Džejms Haris, i njih dvojica su se pozabavili do tada nepoznatoj temi a to je bazalni metabolizam. Ovde postoji formula za računanje broja kalorija na osnovu težine, visine, starosti i pola. Kako su se uslovi života mnogo promenili u odnosu na vreme kada je objavljen ovo istraživanje, za danas su se morale uraditi neke manje prilagodbe.

Osnovni princip je isti, ali su se brojevi promenili. Akademija za ishranu i dijetetiku tvrdi da je ovo najtačnija formula od svih. Milin-St.Džordžova formula izgleda ovako: Za žene: 10X težina u kilogramima+6,25Xvisina u centimetrima-5X broj godina koje trenutno imate. Za muškarce je ipak malo drugačije: 10X težina u kilogramima+6,25Xvisina u centimetrima+5X broj godina koje trenutno imate i onda na tu cifru oduzmete broj 5.

Naime, cela formula uzima i fizičku aktivnost u obzir, pa ćete morati da pomnožite svoj rezultat određenim brojem, a sve je relativna stvar. Ako niste previše fizički aktivni i većinu vremena provodite sedeći i ne krećete se baš previše, pomnožite rezultat sa 1,2.