Baba Vanga, čije je pravo ime Vangelia Pandeva Dimitrova Gušterova, je rođena 31. januara 1911. godine u makedonskoj Strumici, a prema narodnom predanju, i mnogim svjedočanstvima je predvidjela najvažnije svjetske događaje, posebno katastrofe.

Između ostalog, ostala je zapisana i njena priča o nekoj velikoj poplavi.

– Velika poplava koja stiže u kasno proljeće donijet će rijeku leševa… A tek kad pomislimo da je najgora noćna mora prošla, stiže strašna bolest i to će biti gora od side, a pokosiće muškarce – riječi su koje je Vanga izgovorila prije smrti u jednom od poslednjih intervjua ukrajinskom putniku i biznismenu Anatoliju Lubčenku.

Vangu je 1994. godine posjetio kad je već bila iscrpljena sa teškom bolešću, a njena proročanstva su najavljivala i mračnu 2014. godinu.

Iako ona nije precizirala kada će svijetom poteći rijeka leševa, eksperti su smatrali da je riječ o nizu poplava koje će dolaziti iz godine u godinu i nositi sve pred sobom. Mjeseci juni 2014. godine je stvarno donio nezapamćenu katastrofu. Bujice su nosile kuće, uništavale su automobile, i skoro sve što su ljudi imali.

– Tragedija je prevelika, ja sam na ulicama predgrađa. Ovde nema puta, nema kuća, automobili su jedan na drugom, haos – zapomagao je Ivan Portnih, tadašnji gradonačelnik grada Varne, poznatog bugarskog ljetovališta.

Tih dana su proživljavli pravu noćnu moru, potop je bio strašan, neviđen biblijski. Zahvatio je veliki dio Bugarske. Vanga ga je vidjela i bila je u pravu i samo dva mjeseca ranije sličan haos su proživljavale Hrvatska, Bosna i Hercegovina i Srbija. Na stanovnike ovih država kao da se srušila sva težina ovog svijeta i to u samo par dana.