Kao što možete vidjeti po naslovu , danas je jedna jako zanimljiva tema , i  jedna stvar koju koristi gotovo svako od nas. Konkretno svjetost koju svakodnevno puštate u svoj dom može ubiti bakterije i pomoći u smanjenju respratornih problema. Vjerovatno niko nije razmišljao o ovoj činjenici jer kad je napolju vruće svi vole da spuste roletne i zamrače svoju sobu.

Studije koje su ovu temu proučavale došle su do zaključka  da postoji povezanost između svjetlosti i broja bakterija u prašini. Istraživači su tri sobe izložili različitim životnim uvjetima. Jedna soba je bila u mraku , druga je bila izložena sunčevoj svjetlosti , dok je treća soba bila pod uticajem ultraljubičastog svjetla.

U ovom slučaju nakon 3 mjesca tamna soba je bila najprikladnija za život i razvoj bakterija , sa 14 posto više bakterija u sobi , do je 6,8 i 6,1 posto bakterija bilo održivo u prostorijama izloženim suncu i ultraljubičastom svjetlu.. Bakterije iz mračne sobe bile su više povezane sa respiratornim problemima , nego bakterije iz druge dvije sobe.