Tetoviranje je danas postalo veliki hit. Ljudi većinom počinju tetovirati skrivene dijelove tijela, ali u tim slučajevima najčešće dolazi do ponovnog i ponovnog tetoviranja.

Na taj način osobe počinju sa tetoviranjem vidljivih dijelova tijela, ne razmišljajući o tome da će se, jednog dana, kada dođu u starosnu dob, možda čak i kajati.


Dermatolozi upozoravaju da tetovaže, osim estetskog izgleda, jer s vremenom blijede i mijenjaju izgled zbog opuštanja kože, mogu stvoriti i ozbiljne zdravstvene probleme.

Također, mnogi dermatolozi pozivaju na oprez te upozoravaju da je tetovaža po definiciji agresija na kožu, budući da se površinski sloj kože ili epiderma, mora probušiti kako bi se uveo pigment. Pored toga, ističu da se, u slučaju tetoviranja, moraju izvoditi u sterilnim uvjetima kako bi se smanjile komplikacije.

Što se tiče tetovaža u boji, prema mišljenju stručnjaka, osim očekivane upale koja se javlja u vrijeme izrade tetovaže, mogu se dogoditi i opasne infekcije.

Boje, kao što su crvena ili crna, ponekad nose metale i sprječavaju neke medicinske testove kao što je magnetna rezonanca, jer prilikom izvođenja izazivaju pojavu opekotina. Osim toga, dermatolozi su zabrinuti i zbog tetovaža koje pokrivaju mladeže, jer mogu izazvati dijagnozu određenih vrsta raka kože.

Tvrde da je najopasnije mjesto za tetovažu kičma, jer može imati kontraindikacijsku izvedbu dijagnostičke lumbalne punkcije ili spinalnu anesteziju za hirurški zahvat.