Svi znamo da smršati i nije baš lako, a ne pomaže ni to što nam je hrana prezasićena šećerom i puna praznih kalorija. Najgore od svega je to što postoji i pregršt nekakvih novih režima ishrane i treninga pa niko ne zna odakle početi, a sve je manje nutricionista na ovim prostorima.

Jedna nova dijeta koju je navodno bivša predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović koristila da smrša je tzv. liposukcijska dijeta koju je osmislio Kenan Mandra iz Bosne i Hercegovina. Naime, on tvrdi da se ne debljamo od masti već od šećera i da je to sve radi hormonalnog imbalansa, te da treba navesti tijelo da troši nakupljene rezerve masti odnosno salo.

Njegova dijeta je također bazirana na kalorijskom deficitu ali i na potpuno izbacivanju prerađene hrane, šećera, žitarica i slično, a predlaže da se jedu meso, voće, povrće i mliječni proizvodi te da se ne bavite nikakvom žestokom fizičkom aktivnosti. Prvenstveno preporučuje da se obratite doktoru ili nutricionisti jer ova dijeta može biti teška za podnijeti, budući da prvih 10 do 30 dana trebate piti samo proteinske šejkove i uzimati dodatke prehrani. Ova dijeta može imati negativne posljedice poput umora, bolova i vrtoglavice pa se predlaže da ne trenirate i ne krećete se naglo ako ste na ovoj dijeti.

Nakon završene liposukcijske dijete, preporučuje se da probate sljedeći jelovnik: za doručak preporučuje 1 dl kefira sa mljevenim sjemenkama lana, 3 masline, 30 dag svježeg krastavca s 3 kašike maslinovog ulja i jedno kuhano jaje. Za ručak predlaže da uzmete 10 dag pržene plave ribe, 2 dl crnog vina, 30 dag salate (rukola, masline, zelena salata, paradajz i krastavac sa 3 kašike maslinovog ulja), a za večeru kaže da jedete 5 dag sira, 3 kašike maslinovog ulja i 50 dag salate (isto kao i za ručak samo još dodajte orašaste plodove).