Bijeli luk je jednostavan i svima dostuan prirodni lijek. Od davnona se on koristi u narodnoj medicini , za liječenje raznih tegoba bolesti. Kako je bijeli luk prirodni antibiotik , ubio je veliki broj različitih bakterija , a osim toga takođe stimuliše imunitet i normalizuje crijevnu floru.

Bijeli luk se može koristiti na više nčina: kao dodatak jelima , kao sastavni dio jela , kao i sam za sebe. Njčešće ga jedemo uz neko jelo . Da li ste se ikada zapitali šta konzumiranje bijelog luka na prazan eludac čini za vaš organizam Naime , on sadrži azotne supstance , natrijum , kalijum , selen , magnezijum , silicijum , sumpornu fosfornu kiselinu i eterična ulja.

Osim toga bijeli luk spriječava starenje , i začepljenje perifernih arterija. Zahvaljujući svojim ljekovitim svojstvima pomaže pri smanjenu holesterola u krvi. Ubija veliki broj različitih bakterija. Štiti od srčanih bolesti i smanjuje sintezu triglicerida u jetri. Prirodni je antibiotik i preporučuje se kod prehlada i gripa , kao i kod oboljenja nervnog sistema.