Ljekar Dejan Simenunović koji je kardiolog, u gostovanju na Prvoj televiziji je govorio o tegobama zbog vrućine i podvukao da ne postoji niko kome u današnje vrijeme vrućina ne smeta.

Doktor je upozorio i na pad krvnog pritiska koji se ljeti često dešava i objasnio šta u tom slučaju treba uraditi.

– Moram da naglasim da živimo u čudnim vremenima, izloženi smo virusnim infekcijama, atmosferskim promjenama, niko nije zaštićen i ovo je velika opomena za nas da vodimo računa o svom zdravlju. Kada je riječ o vrućini, toplota stvara proširenje krvnih sudova, i često na vrućini dolazi do pada pritiska, pojačano se znojimo i organizam ima svakakve mehanizme kojima pokušava da se odbrani. Svako je jedinka za sebe, zato se ne brani svaki organizam isto – rekao je on.

Kada nam padne pritisak ili nam pozli od vrućine, šta da uradimo?

– Mi najčešće srećemo tegobe, čak i kod zdravih, kao što su umor, slabost, lupanje i preskakanje srca, gušenje kao i oticanje nogu. Osnovno je pratiti pritisak, znamo da je normalni od 110 sa 60, do 130 sa 80, to su granice u kojim ga treba održavati. Doći će do pada pritiska zbog vrućine, ukoliko izmjerite da je manji od 100 sa 60, uzmite što više tečnosti, lezite i uzdignite noge tako da su na višem nivou od gornjeg dijela tijela, kako bi se krv usmjerila ka mozgu. Ukoliko primjetimo dodatne simptome, kao što su problemi sa srcem, osećaj malaksalosti, probadanje u grudima, odmah da se javimo doktoru – rekao je on.

– Treba u ovom periodu unositi što više tečnosti, obaviti osnovni internistički pregled, laboratoriju, EKG, pa onda specijalisti poslati dalje podatke ukoliko ima sumnje na neku bolest – rekao je kardiolog.