Jedan od najpoznatijih gastroentrologa u Srbiji je doktor profesor Voja Perišić koji je u gostovanju u jutarnjem programu istakao da je priroda ljudima u ovo jesenje doba daje dvije najvažnije vrste voća a to su grožđe i jabuke a koje mi ne koristimo dovoljno.

U grožđu se nalazi materija koja uništava kancerogene tvari a ima ga i u jabukama a radi se o antioksidansu resveratrolu. Pored njega ove dvije vrste voća sadrže i vitamin E ali i kvercetin te još oko 90 hemijskih supstanci koje us jako korisne za naš organizam. Doktor Perišić je skrenuo pažnju posebno na jabukovo sirće koje je posebno zdravo upravo zbog svoje kiselosti jer čim ga unesemo u usnu duplju čiji sadržaj postaje poput bazena i u njemu nema ništa štetno a pored toga djeluje i osvježavajuće.

Pored toga što ga poneki nazivaju pravim eliksirom zdravlja jabukovo sirće podstiče naš metabolizam, snižava masnoću u krvi, sprečava kardiovaskularne bolesti ali i poboljšava rad respiratornih organa kao i bubrega i mokraćne bešike. Kiselina koja se nalazi u jabukovom sirćetu je potpuno prirodna i ona olakšava varenje hrane u želucu i podstiče rad crijeva.

Međutim ljudi ga obično konzumiraju na pogrešan način a potrebno ga je uzimati nerazblaženog oko 30 do 40 mililitara i pomiješanog sa medom koji ima svoja dobra svojstva. Doktor samatra da ljudima sada ne treba da uzimaju probiotike nego da jedu što više grožđa i jabuka. Na pitanje da li je jabuke bolje jesti sa korom ili oguljene on je odgovorio sa korom ali da ih je potrebno temeljito oprati najbolje jedno 15 minuta da bi se sa njih uklonile sve hemikalije. Ostatak pročitajte ovdje.