Jedan jako neobičan slučaj se desio polovinom septrembra ove godine kada je u policijsku stanicu koja se nalazi u predgrađu plaže Di Vaj ušao čovjek koji je dežurnim policajcima rekao da se zove Darko Desić i da je u bjekstvu već skoro trideset godina.

Ovaj čovjek koji danas ima 64 godine je pobjegao iz zatvora Grafton koji se također nalazi u Australiji a od gradića u kojem se predao je udaljen oko 600 kilometara. Njega je na ovaj postupak natjeralo to što nije imao gdje da ide jer je zbog pandemije korona virusa izgubio i posao i stan u kojem je živio. On je sada ponovo osuđen zbog bjekstva iz zatvora i poslan je nazad da služi i kaznu koja mu je preostala nakon bjekstva a to je još 14 mjeseci plus dodatna dva.

Darko  je davne 1992. godine kažnjen zatvorskom kaznom od 33 mjeseca jer je uzgajao marihuanu. To što ga je sudija zbog bjekstva osudila na samo dva dodatna mjeseca je objašnjeno njegovim iskazom da je to morao učiniti jer se bojao da će ga deportovati u tadašnju Jugoslaviju u kojoj je počeo rat.

Njegov advokat je rekao za medije da je Desiću nedavno u zatvor stiglo pismo u kojem ga australijska vlada obavještava da će biti deportovan nakon što odsluži kaznu i sada je problem gdje će ga u stvari vratiti jer Jugoslavije više nema. Advokat je istakao da je Dešić australijski državljanin i da se nada da će neko ko odlučuje o deportaciji sagledati i širu sliku. Ostatak teksta možete pročitati