Jugoslavija je bila poznata po mnogočemu – imali smo razvijenu nauku, proizvodnju, politički sistem ali zato i kulturu i umjetnost. Iako su narodnjaci i sladunjava zabavna muzika uvijek imali veliku publiku imali smo i dosta alternativnih muzičara čija muzika je i danas poprilično ispred svog vremena.

Od tih alternativnijih grupa i pjevača svi pamte izvođače kao što su Ekatarina Velika, Zabranjeno Pušenje, Idoli, Đorđe Balašević, Haustor, Azra, Dado Topić i Time, Dorian Gray, Bebi Dol, Du Du A, Leb i Sol, Buldožer, Disciplina Kičme, Šarlo Akrobata, Videosex, Dino Dvornik, VIA Talas, Miladin Šobić, Slađana Milošević, Film, Električni Orgazam, Elvis J. Kurtović, Partibrejkers i mnogi mnogi drugi.

Jedna grupa koje se sigurno svi sjećaju jer je bila ne samo umjetnički kvalitetna, nego i sposobna napisati hit pjesmu za šire mase je bila grupa iz Hrvatske po imenu Atomsko Sklonište. Oni su svirali hard rock muziku ali glavna tema im je bila mir i život u zajedništvu. Iako je grupa i danas aktivna, krajem 1980-ih godina prošlog vijeka su ostali bez pjevača Sergia Blažića čiji je glas prepoznatljiv i moćan i dan danas i krasi njihove kvalitetne albume poput njihovog najpoznatijeg “Mentalna Higijena” kao i hitove poput “Treba imat’ dušu”, “Djevojka br.8”, “Žuti kišobran” i mnoge druge.

Danas ćemo s vama podijeliti tužnu vijest – dugogodišnji bubnjar Atomskog skloništa Nikica Duraković poznatiji kao Nik je preminuo u 56. godini života. Njegov bend Double Dose Blues je prvi objavio ovu tužnu vijest, pa su ubrzo i članovi Atomskog skloništa odali počast ovom velikanu na svojoj zvaničnoj Facebook stranici. Šta vi mislite o ovome? Koje su vaše omiljene pjesme ili albumi Atomskog skloništa?