Nomadski način života nije ništa novo – mnogi narodi su ovo radili i dan danas rade dok se mnogi na Zapadu muče sa troškovima poput stanarine ili kupovine doma. Danas je svijet malo više odvojen zahvaljujući granicama i mjerama protiv imigranata pa je teže živjeti kao nomad ali nekima to uspijeva.

Za primjer imamo par iz Novog Sada po imenu Goran i Ivana koji zajedno žive u 6 kvadrata i vode jako uzbudljiv život. Naime, tih 6 kvadrata je ustvari kombi koji su zajedno kupili kako bi mogli u njemu živjeti i putovati širom svijeta kad god požele. Na njihovu sreću, poslovi su im na daljinu pa nemaju puno finansijskih poteškoća i ograničenja kada je rad u pitanju, a spavaju gdje god požele da parkiraju, bilo to na parkingu, negdje u prirodi, na litici iznad mora. Kažu da ovakav život nije baš jednostavan ali da njima to odgovara.

Imaju 12.000 pratilaca na Instagramu gdje dijele slike sa svojih putovanja i gdje promoviraju svoj nomadski stil života koji na prvo mjesto stavlja putovanje i upoznavanje drugih naroda, kultura i običaja. Navikli su na ovaj način života, ali kažu da je trebalo vremena da se naviknu.

Neke od stvari koje moraju raditi je čistiti solarni panel na krovu kombija, istresati otpadnu vodu, nositi i puniti kanistere vodom, redovno održavati kombi, održavati čistoću, kuhati i ostalo. Goranu je životna želja od malih nogu da kupi kamper i živi na ovaj način i kaže da su Ivana i on presretni ovakvim načinom života i da vole biti nomadi.