Priča o pandemiji korona virusa nikako ne prestaje, a ni sam virus nikako da popusti, izgleda kao da je sve gore.

Od raketnog pogona pa sve do kihanja. Ovi inžinjeri stroja prilagođavaju svoje vještine u borbi protiv korona virusa, odnosno COVID 19.

“Svojstva fluida pokreću koliko se to stvari pretvaraju u aerosole”, objasnio je Michael Kinzel, koji je docent mehaničkog i vazduhoplovnog inženjerstva na Univerzitetu Centralne Floride.

U svojoj studiji istraživači su koristili računarski generisane modele koji su zamršene geometrije z a numeričku stimulaciju različitih kihanja kod ljudi.

Pa po čemu ste to super posipač? Ispada spol i dob. Mladići najvjerovatnije šire COVID 19, zbog njihove tanke sline koja može da se zadrži u zraku. Isto tako, puni ste zuba stvari može uzrokovati kihanje i dalje.

“O ovome možete razmišljati u kontekstu crijeva, vrtnog crijeva, a ako palcem zalijepite preko njega, doći će do spreja koji izlazi mnogo dalje nego vani”, ilustrirao je profesor Kinzel.

Zagušenja mogu da uzrokuju i ubrzanje kihanja. Studija je pokazala da su kihanje s punim nizom zuba i začepljenog nosa išli čak 60 posto dalje od svih ostalih modela.

Još uvijek je veoma važno da svi nosimo maske, jer na ovaj način smanjujemo direktan kontakt sa osobom koja je prehlađena, a ne samo sa ljudima koji imaju korona virus.

Izbjegavajte velika okupljanja, držite distancu koja je najmanje dva metra, perite ruke redovno i to toplom vodom i sapunom kako bi sprali sve bakterije s ruku.