Ljudi često osnovne životne namirnice kupuju u marketima , stavljajući u svoju korpu namirnice koje predhodno nisu provjerili , niti obratili pažnju na neke stvari koje su važne. Ubuduće kada budete išli u kupovinu , dobro obratite pažnju na sve artikle , a posebno vodite računa kada kupujete meso , a u nastavku ćemo vam reći i zbog čega.

 

Izuzetno je važno provjeriti dakle potiče meso , i kojeg je kvaliteta. Mesnice bi po pravilu trebale imati najviše kontrole , ali je poznato da to sada rijetko ko i kontroliše , zato nam je sve ovako kako i jeste. Ponekad kontrole koje dolaze i nisu detaljne , a svi znamo koliko pokvareno meso može biti opasno po zdravlje svakog čovjeka koji ga konzumira.

Prije svega , pri upovini mesa , prvo što trebate voditi računa , je svakako boja mesa , jer ona vam svakako može reći da li je meso pokvareno ili ne. Kada uzimate piletinu , dijelovi oko kostiju ne smiju biti tamni , ako jesu , to znači da je meso pokvareno. Kod junetine je drugačije. Kada je juneće meso tamno , to znači da se radi o straijoj životinji. Ukoliko postoje sivkasti dijelovi na mesu , to znači da je meso pokvareno i da je predugo stajalo.