Tokom kupovine je bitno da obratite pažnju na boju i na miris, te na teksturu mesa, a u nastavku ćemo da vam kažemo oko kakvih još stvari bi trebali obratiti pažnju kada kupujete određene vrste mesa.

Kupovina mesa je takva da mnogim ljudima zadaje muke jer više nikako nismo sigurni koliko je ono svježe, ali postoje neki pokazatelji koji vam to mogu otkriti. Bez obzira na to da li kupujete meso u mesnici ili u velikim trgovinskim lancima, uvijek se pitate da li ste odabrali najbolji komad mesa.

U zadnje vrijeme postoje razne nedoumice oko toga šta jedemo i zbog toga smo odlučili da vam otkrijemo kako ćete uočiti razliku između neispravnog i svježeg mesa. Svježe meso će uvijek da ima ujednačenu boju i to je u najviše slučajeva znak kvalitete.

Iskusni mesari će također reći da se svježe meso kupuje nosom i okom pa zbog toga je bitno da vi obratite pažnju na boju i na miris, te teksturu mesa.

Juneće meso: Ukoliko je junetina svježa, onda ćete odmah vidjeti njenu lijepu crvenu boju i čvrstu teksturu, a ona treba biti prošarana sa sitnim i ne debelim žilicama. Grube ili masne žile govore da je meso vjerovatno od starijeg grla, a posebno ako vidite neke primjese sive ili rne boje onda to ne kupujte. Svježa piletina uvijek treba biti normalnog mirisa i svjetle boje, te ne smije biti tamna oko kostiju jer to govori da je stara.

Mljeveno meso također zna biti problem, a zato uvijek je najbolje da zatražite od mesara da samelje meso pred vašim očima kako bi znali šta kupujete.