Ljeto i vrućine su nam odmah iza ugla a prvo što počnemo viđati na društvenim mrežama kada sunce malo jače ugrije jeste šta jesti u sparnim danima i čime ugasiti žeđ koja ide ruku pod ruku sa visokim temperaturama. Brojni recepti lagane hrane i sezonskih salata preplavit će Internet a zvijezda mnogih ljetnih deserta jeste lubenica.

Bilo da se radi o voćnoj salati, soku ili koktelu, lubenica je neizbježan dio ljeta. Ona nam pruža osvježenje koje je teško porediti sa bilo čim a glavni razlog jeste što je najveći udio lubenice voda. Sadrži vitamine B1, B6 I C vitamin te je bogata aminokiselinama i idealan je partner onih koje pokušavaju izgubiti na težini.

Ali kako odabrati onu pravu: Prilikom kupovine lubenice često nailazimo na razočarenja, neke su prezrele, neke su nezrele a neke jednostavno nisu ukusne. Na svu sreću, postoje pravila kojih se možemo pridržavati kako bismo svaki put odabrali onu pravu. Uz par trikova iskusnih farmera i vi ćete znati prepoznati onu idealnu lubenicu u moru lubenica supermarketa.

1. Prvo što je potrebno provjeriti na lubenici jeste njen oblik, izbjegavajte sve one sa oštećenjima, udubljenjima i mekanim dijelovima. Odnosno, potražite što pravilniju lubenicu.

2. Sljedeće što ćete učiniti jeste provjeriti težinu lubenice, nezrele lubenice su mnogo lakše od onih zrelih. Veća težina je znak da lubenica sadrži visok udio vode i samim time ukusa. Težinu ćete provjeriti tako što ćete uporediti nekoliko lubenica slične veličine i oblika, trik je da kupite najtežu.

3. Potražite žutu mrlju na dnu lubenice ili na strani na kojoj je ista ležala na zemlji. Žuća mrlja znači da je lubenivca zrelija. Bijele ili blijedo žute tačke su pokazatelj nezrelih, prerano ubranih lubenica te njih izbjegavajte.

4. Posljednji korak vaše kupovine jeste provjeravanje zvuka lubenice. Kucnite o lubenicu i ukoliko čujete dubok, prazan zvuk, lubenica je zrela za jelo.