Savo Kvrgić, mladi domaćin iz Turije sa svojih 30 godina obrađuje površinu od oko 200 hektara, a uzgaja ratarske kulture.

Ove godine, po prvi put je posijao mak na nekih osam jutara.

– Mak sam ove godine posijao prvi put da bih vidio kako će proći. Radio sam preciznu sjetvu sa navigacijom i sa novom sijalicom, a potrošio sam oko kilogram sjemena po jednom jutru – navodi Savo.

Kako on kaže, mak se sije isto kao pšenica, kada vremenske prilike dozvole, a jesen i proljeće su bili sa dosta padavina, te je mak lijepo nikao a ima i gust sklop. Savo očekuje prinos od nekih 500 kilograma do 800 kilograma po jutru.

– Ovde kod nas, na selu, niko ne sije mak, tako da ga ne napadaju nikakve bolesti, što je bio jedan od razloga zašto sam se odlučio baš za njega. Dalji razvoj zavisi od vremenskih prilika, kao i kod svake biljne kulture koja se gaji na otvorenom, a kod maka vam je najvažnije da na vrijeme padne kiša nakon što se posije, da bi mogao da nikne i da ne bude vjetra prilikom vršidbe da mak ne bi popadao – objašnjava Savo.

– Cjena maka u zrnu se kreće od 300-800 dinara po kilogramu, a kupci su preprodavci i obični ljudi kojima treba za određene sopstvene potrebe. Nemam namjeru da se bavim preradom, nego ću da ga prodam tako kako jeste – u zrnu – priča Savo.

Kako kaže mak će da skida kombajnom i onda će ga transportovati kući, gdje će da obavlja selekciju i pakovanje u vreće, a kako naglašava Savo, vrlo je važno da mak bude suh prije vršidbe, kako ne bi morao da se naknadno suši.

Ostatak pročitajte OVDJE.