Svi smo se sigurno susreli sa agonijom koja nastane kada nas uhvati grč u nozi – ovo ružno iskustvo, istraživanja su pokazala, makar 60% ljudi širom svijeta je moralo jednom iskusiti ovu nelagodu. Neki istraživači tvrde da se ovo češće dešava u ljetnim mjesecima nego u zimskim, dok neki čak tvrde da je to posljedica našeg novog načina života.

Danas se generalno slabije krećemo, pa postoji jedna grupa mislilaca koja smatra da više ne provodimo vremena u čučećem položaju kao naši divlji preci koji su lovili životinje i sakupljali plodove s poda, dok neke druge grupe mislilaca smatraju da živote koje vodimo previše provodimo ležeći pa da to dovodi do problema.

Bilo kako bilo, svi oni napominju da grčevi nisu problem sa mišićem nego sa živcima u tom predjelu nožnih listova. Jednostavno dolazi do tog “kratkog spoja” koji je po nas često bolan i jako nelagodan. Neka istraživanja navode da je problem u istezanju mišića, dok druga istraživanja to pobijaju. Neki će čak predložiti istezanje mišića kao rješenje problema, ali čini se da ne pali sve za svakoga. Problem se također može riješiti treskanjem mišića, dovoljnog unosa tekućine i stavljanja leda na mjesto koje se ukoči pa boli.

Drugi napominju da grčevi mogu biti i simptomi drugih stvari kao što su upotreba diuretika, trudnoća, dijabetes, hipertenzija, manjak kalcija, manjak magnezija, artritis, respiratorne bolesti, depresija, upotreba lijekova za astmu i dugo stajanje. Neki naučnici su dodali da se grčevi češće javljaju kod osoba starijih od 50 godina. Šta vi mislite o svemu ovome?