Iako je moderno doba puno divnih stvari koje su nam olakšale život, i dalje se suočavamo s krizama koje prodiru sve dublje a mi ne radimo ništa da ih riješimo. Mnogi od nas se ne pridržavaju mjera i ne vakcinišu protiv COVID-19, i dalje zagađujemo okolinu i uzrokujemo klimatske promjene, i dalje maltretiramo jedni druge na osnovu rase, nacije, vjeroispovjesti, spola i slično.

Klimatske promjene i zagađenje brinu svakog kome je iole stalo do normalnog života, i nevjerovatno je koliko ekoloških vijesti dnevno ignorišemo. Brodovi koji ispuštaju toksičan otpad i ubijaju morske životinje na obalama siromašnijih država se ne spominju u većim medijima a stvaraju velike probleme.

Tako je ljude šokirala i nedavna pojava na Jadranskom moru. Između lučkog grada Ploče i Trpnja, došlo je do promjene boje morske vode u zelenkasto-smeđu boju. Ovo su putnici trajekta lako uočili, a čak je satelit američke organizacije NASA zabilježio ovu pojavu koja je dokumentovana na njihovim društvenim mrežama. Ova se boja vode proširila sve do Makarske i zabrinula je mnoge stanovnike, jer zagađenje Jadranskog mora nije nešto što se često spominje a definitivno je razlog za zabrinuti se jer je to naš dio svijeta i konzumiramo dosta ribe iz Jadrana te se tu najčešće kupamo preko ljeta.

Međutim, neki su odgovorili da se to dešava zbog obilnih padavina u Bosni i Hrvatskoj koje su uzrokovale bujicu kad se prepunjena rijeka Neretva, inače poznata po svojoj zelenoj boji, prelila u Jadran u velikim količinama i dovela do miješanja kišnice, riječne i morske vode. Mnogi očekuju da će ova pojava brzo proći.