Jedan od najpoznatijih ginekologa u Srbiji Vanja Milošević istaknuo je da se danas svaki peti ili šesti par bori sa sterilitetom, zdravstvenim stanjem kod jednog ili oba partnera, zbog kojeg ne mogu zatrudnjeti prirodnim putem.

Posebno je naglasio da je uzrok neplodnosti u velikom postotku muškaraca, iako postoji predrasuda da sa ženom obično nešto nije u redu.

– O sterilitetu možemo govoriti kada par ima redovite spolne odnose godinu dana, iako su ih donedavno bile dvije, a trudnoća se još uvijek ne događa. Praksa pokazuje da je gotovo polovica postotka steriliteta muški faktor – kaže dr. Milošević.

Pregledni postupak u borbi protiv neplodnosti

Prema riječima liječnika, okvirna granica za oplodnju je oko godinu dana uz redovite odnose, nakon čega treba napraviti sve potrebne analize. Pojašnjava da se potom ispituje uzrok, primjenjuju se dodatne dijagnostičke metode, inseminacija (najjednostavniji oblik potpomognute oplodnje). A kad se sve te stvari iscrpe, pristupa se vantjelesnoj oplodnji.

– Partneri se kasnije odlučuju za djecu, a što su stariji, to je niža plodnost. Najbolje reproduktivno razdoblje je od 20 do 27 godina. Svaki pregled za parove koji se bore sa začećem počinje od muškarca, jer mu je puno lakše napraviti te osnove neinvazivne analize. Obično uključuju spermogram i kulturu sperme, a na temelju toga dobivamo uvid radi li se o smanjenom broju, pokretljivosti i vitalnosti spermija. Potom slijedi uzgojni test, androloški genetski i hormonski pregledi – kaže ginekolog.