U prošloj sedmici se napunilo tačno 28 godina od kada nas je napustio Dragomir Bojanić Gidra koji će na ovim prostorima ostati upamćen po ulozi Žike u serijalu filmova Žikina dinastija čije se replike i danas prepričavaju. Zbog njegovih duhovitih opaski su tada milioni ljudi plakali od smjeha a i danas je situacija ista i mngima je dovoljno samo da vide njegov lik i da im on izmami osmjeh na lice.

Ipak iako je zasmijavao cijelu bivšu državu njegov privatni život nije bio nimalo lagan. On je rođen u Kragujevcu 1933. godine i imao je jako teško djetinjstvo jer je ostao siroče nakon Drugog svjetskog rata. Majku Novku je izgubio od tuberkoloze dok je bio još jako mali i nije je se ni sjećao a njegovog oca Jovana je streljala vojska 1943. godine kada je Gidri bilo deset godina.

On je nakon osnovne škole upisao srednju školu za preradu mesa, voća i povrća i počeo da radi u fabrici Crvena zvezda koja se bavila ovim biznisom u Kragujevcu. On se amaterski bavio i pozorištem a prema nekim pričama njegove kolege iz Kragujevačkog narodnog pozorišta su sakupile novac da bi on mogao da otputuje u Beograd da polaže prijemni ispit na glumačkoj akademiji koji je položio od prvog puta.

Pored brojnih uloga koje je ostvario u Jugoslaviji manje je poznato da je Gidra snimio i 10 vesterna u Italiji koji su tada bili jako poznati i u narodu su prozvani kao špageti vestern. U Italiji je bio poznat pod imenom Entoni Gidra a za ulogu u vesternu Balada o revolverašu je dobio i nagradu. Ostatak pročitajte ovdje.