Crni luk je povrće koje se koisti u svakom domaćinstvu. Mnoga jela se ne mogu zamisliti bez crnog luka. On je itekako jedinstveno povrće , koje izgleda kao da rastužuje čovjeka. Većini oči suze kada režu crni luk. Međutim i pored te osobine luk je jako zdravo povrće.

Godinama je naučnike zanimalo ova posebna osobina crnog luka , pa su ga dali u proučavanje. Prilikom istraživanja otkrili su da se u crnom i bijelom luku odvija isti hemijski proces , ali daje različite rezultate.

Naime , i crni i bijeli luk su članovi porodice ljiljana. Kada se izvadi iz zelje bujni mladi crni luk , sa vrhom nalik na travu  , a u donjem dijelu se može vidjeti glavica koja se skrivala u zemlji.Kada se sjecka ili gnječi glavica luka , jedan poseban enzim dolazi u dodir sa drugim hemijskim sastojkom . Taj enzim preobraća ovaj hemijski sastojak u alicin. Alicin je materija koja bijelom luku daje onu ljutinu i miris koji ostaje u dahu i na prstima.Isto tako i kod crnog luka djeluje enzim koji je skoro isti kao onaj koji stvara alicin u bijelom luku.