Muamer el Gadafi je bio osoba oko koje i danas postoji jako puno kontroverzi. Naime zapadni mediji uglavnom o njemu pišu u negativnom kontekstu dok većina naroda u Libiji žali za vremenom kada im je on bio vođa. Kao što je poznato on je brutalno ubijen od strane savezničkih snaga a u vrijeme svoje najveće moći bio je jako vezan za Jugoslaviju i često je boravio u Beogradu.

Gadafijev sin Sejf el Islam Gadafi je novi potencijalni vođa Libije a njegova životna priča je vrlo interesantna. Izbori u Libiji koja je sada ratom razrušena zemlja se trebaju održati za dva mjeseca ali mnogi analitičari smatraju da bi upravo Gadafijev sin mogao odnijeti pobjedu. Malo je poznato da je Sejf rođen u braku Moamera sa drugom suprugom Safijom el Barsai koja se prije udaje za njega zvala Safija Farkaš i koja je porijeklom sa naših prostora.

Ona je u sedamdesetim godinama radila na VMA u Beogradu gdje je Gadafi liječen od hronične upale slijepog crijeva. On se odmah zaljubio u nju i samo nekoliko mejseci kasnije su se i vjenčali u Tripoliju. Na internetu se može pronaći informacija da je ona rođena u Mostaru a neki tvrde da je poticala iz hrvatske porodice i da je njen djed bio Ivan Farkaš.

Safija je libijskom predsjedniku rodila sedmero djece, šest sinova i jednu kćerku ali postoje i neke glasine da je dvoje njihove djece usvojeno. Sejf al Islam je njihov najstariji sin i danas on ima 49 godina. On se školovao u Londonu gdje je odbranio i doktorat u jednoj prestižnoj ekonomskoj školi. Nakon što je njegov otac ubiejn Sejf je uhapšen i mučen a oslobođen je prije tri godine iz zarobljeništva. Ostatak pročitajte ovdje.