Sigurni smo da ste i vi do sad putem društvenih mreža, preko nekih informativnih emisija čuli da soda bikarbona ima stotine namjena i ono što je jako dobro je da je jeftina i da si je svako može priuštiti.

Inače je dobra po ljudsko zdravlje, ali ona je sjajna i da otkloni neke probleme, mnoge ga domaćice koriste i pri čišćenju raznih površina u kući ili stanu, no malo tko je znao da ima svoju primjenu i u vrtovima.

Za koji dan nam dolazi proljeće a i samim tim lijepo vrijeme, a upravo sada počinju radovi u vrtovima i voćnjacima, a kako kažu iskusni vrtlari, soda bikarbona čini čuda i u vrtlarstvu. Odbija gotovo sve štetnike, kao i biljke razne, a u kući sigurno imate barem nekoliko vrećica sode koju možete koristiti umjesto pesticida.

A istraživanja koja su rađena, pokazala su se 100 puta učinkovitiji kada je u pitanju suzbijanje štetnika od bilo kojeg pesticida, te uz njegovu pomoć napravite sprej koji uništava kukce poput paukove grinje koje oštećuju biljke u vrtu.

Da biste napravili ovu smjesu, ono što trebate da uradite je da pomiješate jednu žličicu sode bikarbone, jednu šoljicu vode i jednu trećinu šoljice maslinovog ulja, a zatim dobivenu smjesu staviti u raspršivač i njome poprskati svoje biljke.

Obzirom da gljivice napadaju vaše biljke,  potrebno ih je prskati ovom otopinom svaki drugi dan.

Ako kojim slučajem želite insekata da se riješite, tada napravite mješavinu od jedne žlice maslinovog ulja, jedne žlice vode i nekoliko kapi tekućeg sapuna s pet litara vode.

A kako biste otjerali razne kukce sa ovom smjesom koju ste dobili poprskajte svaki treći dan i vidjet ćete rezultate, a kada su mravi u pitanju, učinkovito ih možete otjerati mješavinom sode bikarbone, šećera u prahu i octa.