Jedna od obaveznih stvari koja se radi u našim kućama u ovo vrijeme je kiseljenje kupusa koji predstavlja jednu od najčešćih a i njazdravijih zimskih salata ali koji se može iskoristiti i za pripremu drugih jela kao što su podvarak ili sarma. Međutim sigurno ste imali prilike sve češće čuti da se ljudi žale kako im se kupus kvari i niko ne zna koji bi mogao biti razlog, da li je u pitanju količina soli koju su stavili ili njeno porijeklo, ili je nešto drugo.

Danas možete i na internetu naći bezbroj recepata kako na najbolji način ukiseliti kupus ali naši stari su uvijek imali veću količinu od potrebne koja se danas navodi u rceprtima. Prva i osnovna stvar je kupiti dobar ui kvalitetan kupus a najidealnije bi bilo da prvo kupite jednu ili dvije glavice pa kada dođete kući da možete provjeriti da li je ukus kupusa slatkast ili je ljutkast.

Ako je prvi slučaj u pitanju odmah ga kupite u većoj količini i pokiselite a ako je ljutkast onda ga iskoristite za salatu ili kuvanje a zatim nastavite potragu za onim koji ćete kiseliti za zimu. Ono što je jako važno je i da provjerite da li među liskama ima puževa golaća, jer ako ima, takav kupus će propasti.

Nakon što ste kupili pravu vrstu kupusa svaku glavicu očistite od spoljnih listova a korijen izdubite što više možete. U svaku udubinu naspite po jesdnu kašikicu soli i redajte ih u bure. Pazite da glavice ne budu previše stisnute ali ni da su labavo raspoređene. Ostatak pročitajte