Neugodna pojava kao što su hemoroidi nije ništa drugo nego upaljene i otečene krvne žile, odnosno vene, a mogu biti unutrašnji i vanjski.

Hemoroidi danas nisu rijetka stvar, čak polovica populacije koja je starija od 50 godina ih ima. Ukoliko ste ih ikada imali, znate koliko mogu da budu neugodni. Ovo su otečene i upaljene vene koje su prisutne u i oko samog anusa te donjeg dijela rektuma.

Nastanak i simptomi hemeroida
Ova pojava se može desiti i kod žena i kod muškaraca, a incidencija nastanka je dva na hiljadu ljudi. Kod žena su posebno česti i to kod trudnica. Mogu da budu unutrašnji koji su smješteni unutar rektuma, ili vanjski koji su smješteni ispod kože oko samog anusa. Ove vene se šire pod pritiskom, slično kao i kod proširenih vena koje se javljaju na nogama.

Ovo su uzroci nastanka hemeroida, koji mogu biti različiti od osove do osobe, ali ipak postoje oni koji su uglavnom zajednički:

– neuredan način života
– manje kretanja
– nepravilna prehrana
– genetska predispozicija
– trudnoća
– zatvor
– hormonalne promjene

Najčešći razlozi nastanka su dugotrajno sjedenje te veliki napor za vrijeme vršenja velike nužde, a kod trudnica su česta pojava zbog pritiska na vene u toku trudnoće. Osim pritiska, na povećanje vena mogu da utiču i hormonalne promjene pa i sam porod koji će povećati sve hemoroidalne krvne žile. Većina žena koje imaju problem sa hemeroidima za vrijeme trudnoće ovo je privremeni problem koji se lako riješi poslije poroda.

Hemeroide i nije teško primjetiti onda kada nastanu zbog toga što im je glavni simptom neugodan osjećaj i bol.

Nastavak teksta možete pročitati na linku OVDJE.