Jučer smo pomjerili kazaljke na satu, tačnije 27.03. 2022. a to je značilo da smo spavali 60 minuta kraće, a evo kako to utječe na zdravlje, nije nimalo naivno!

Kako pomicanje sata utječe na zdravlje, otkrio je dr. Dragan Hrnčić, profesor na Medicinskom fakultetu u Beogradu i specijalist interne medicine.

Dr. Hrnčić je, je gostovao u jutarnjem progamu, prvo objasnio što je cirkadijalni ritam našeg organizma i o čemu ovisi. Mnogi ne znaju da su studije pokazale da pomicanje kazaljki na satu neće utjecati samo na raspoloženje i razinu energije, već može biti i štetno za srce!

Cirkadijalni ritam je naš biološki sat, cikličke promjene u tjelesnim funkcijama koje se odvijaju tijekom 24 sata. Njime se reguliraju sve funkcije koje se ponavljaju u određenim razdobljima, kao što su razdoblja budnosti i sna, lučenje hormona i tjelesna temperatura.

Naš sat je zapravo ‘navijen’ u skladu s periodima svjetlosti, a svi naši procesi u fiziološkim uvjetima funkcioniraju zahvaljujući tom ritmu. Naš organizam prolazi kroz cjelodnevni ciklus funkcija koji traje 24 sata, a možda i 15-ak minuta, rekao je dr. Hrnčić.

Pomicanje sata na ljetno računanje vremena bit će u nedjelju 27.03.2022. U dva ujutro sat će se pomaknuti na tri, što znači da spavamo jedan sat kraće, no stvar je zapravo puno kompliciranija od toga.

Pomicanjem kazaljki pomičemo društveni sat, mi kao društvena bića funkcioniramo u okruženju rada i društvenih obveza. No, biološki sat je u skladu s ritmom sunca i dnevnog svjetla, a prelazak na ljetno računanje vremena donosi nam negativne učinke na zdravlje.

Nismo u skladu s onim što bismo nazvali društvenim ritmom, a onda kada sutradan pogledamo na sat, osjećat ćemo se kao da je unutarnji sat izvan ravnoteže. Premještanje tog jednog sata će ukrasti noć i dodati dan, zapravo ćemo količinu dnevne svjetlosti dobiti kasnije ujutro, a navečer ćemo joj biti duže izloženi.