Danas smo za vas pripremili savjet kako na vrijeme možete prepoznati kamenac u bugregu. Naime, mnogi od vas već znaju da se kamenac može formirati na jednom ili na oba bubrega. On nastaje skupljanjem kalcijuma, fosfora, oksalata. Naime, sve te tvorevine se prvo koncentrišu, a nakon toga kristalizuju.

Svaki bubrežni kamenac može biti različite veličine, oni mogu biti mali kao zrno pijeska, ali i veći kamenčići. Svako malo kamenje može proći kroz mokraćni kanal bez ikakvih simptoma. Kada se dogodi da je kamenje veće, onda tada dolazi do jakih bolova, kao i problema prilikom uriniranja. Kada je riječ o boli, ona se može javiti na jednom boku, a nakon toga se širiti na donji dio stomaka. Tada se javlja i krv u mokraći, povračanje i mučnina. Takve simptome ne biste trebali ignorisati.

Ako dođete u situaciju da uočite neke od ovih simptoma, potrebno je otići ljekaru i riješiti problem. U slučaju da ignorišete ove simptome, onda može doći do ozbiljnijih posljedica. Pored toga je potrebno naglasiti da se trebate zdravo hraniti, te smanjiti unos soli i masti. Veći unos soli i masti može dovesti do stvaranja kamenca. Pored toga vam veći unos soli i masti može povečati i krvni pritisak, te dovesti do začepljenja krvnih sudova, kao i do srčanog udara.