Vitamin D, koji snažno podiže obrambeni sustav našeg tijela i koji je postao najvažniji dodatak prehrani u kruni, svakako je vitamin D. Za vrijeme pandemije privukao je veliku pozornost zbog svoje zaštitne uloge od bolesti dišnog sustava i igra iznimno važnu ulogu u tjelesnim funkcijama.

Utvrđeno je da nedostatak ovog vitamina može biti povezan s kardiovaskularnim bolestima, dijabetesom tipa 2, nekim vrstama raka, ali i težom kliničkom slikom kod osoba s covidom. Ključni simptomi nedostatka vitamina D uključuju umor, bol u kostima i slabost mišića.

U nekih je pacijenata, međutim, pronađena veza između smanjenog osjeta mirisa i niske razine vitamina D.

Miris i okus se s godinama progresivno oštećuju. Studija iz 2020. objavljena u časopisu Nutrients imala je za cilj ispitati vezu između nedostatka vitamina D i oštećenja mirisa i okusa kod odraslih. Istraživači su koristili podatke iz američkog Nacionalnog istraživanja zdravlja i prehrane.

U usporedbi sa sudionicima koji imaju dovoljno vitamina D, oni s nedostatkom imaju 39% veću vjerojatnost da će prijaviti oštećenje mirisa i okusa. Samo su sudionici u dobi od 70-80 godina s nedostatkom vitamina D imali veću vjerojatnost da će prijaviti ovu štetu, čak 96% njih, istaknuli su istraživači.

Vitamin D može igrati značajnu ulogu u narušavanju mirisa i okusa ljudi starijih od 40 godina, kao i onih najstarijih, onih starijih od 80 godina, tvrde istraživači.

Vitamin D inače unosimo kroz masnu ribu kao što su tunjevina i losos. Možete kroz žumance, sir, džigericu i druge.

Poznato je kako vitamin D proizvodi sunce, ali kako ga obezijediti kad dođe jesen i zima, rekli smo vam s kojom namirnicom možete da riješite i obezbijedite ga.