Tragedija koja je prije 14 godina potresla cijeli Balkan desila se na auto putu za Zagreb kada se dogodila u ranim jutarnjim satima strahovita nesreća u kojoj je život izgubio makedonski pjevač Toše Proeski koji je imao samo 26 godeina i koji je bio obožavan na ciijelom Balkanu.

Danima je trajala kolektivna tuga na ovim prostorima i niko nije mogao da vjeruje da ovog momka anđeoskog glasa više nema a mnogi ni danas ne mogu da se pomire sa ovim velikim gubitkom. Njegovi fanovi svake godine obilježavaju i godišnjicu njegove pogibije koja je bila prije dva dana kao i njegove rođendane a njegovo rodno Kruševo je cijelo u znaku sjećanja na Tošeta.

Njegove kolege i prijatelji sa estrade kojih je bilo jako puno jer je on bio dobar momak koji se sa svima dobro slagao se svake godine preko društvenih mreža u svojim objavama sjete njegovog lika a jedna od njegovih najboljih prijateljica makedonska pjevačica Elena Risteska je bila jedan od posljednjih osoba sa kojima se Toše čuo.

Ona je sigurna da je Toše predosjećao da će mu se desiti nešto loše jer je nazvao iz Australije nekoliko dana prije pogibije a i noć prije puta za Hrvatsku i kada mu je rekla da će se vidjeti za nekoliko dana on je samo duboko uzdahnuo i rekao da hoće ako Bog to dozvoli. Dan poslije joj je majka rekla da je Toše poginuo i ona nije mogla da vjeruje. Od tada na svakom svom koncertu njemu u čast Elena otpjeva barem jednu Tošetovu pjesmu.