Na TV Prva je jedno jutro glavni gost emisije bila doktorica Svetlana Stanišić koja je odlučila da se pozabavi sa temom o holesterolu, a ujedno i zabludama koje se tiču njega, te našeg načina ishrane. Doktorica je izjavila da vidi kako danas često ljudi koji se bave fitnesom da izbjegavaju konzumirati žumance, a da prave omlet samo od bjelanaca koje ima malo kalorija. Ipak, njeno je mišljenje da žumance također ima hranjive materije koje su nam potrebne pa ga ne bi trebalo u potpunosti izbjegavati.

Sve to vrijedi za mlijeko i mliječne proizvode koje bi trebali da konzumirate ali u ograničenim količinama. Doktorica je rekla da ona smatra kako bi doveli holesterol u normalu da nije potrebno izbaciti crveno meso u potpunosti nego je bolje da uvedete u prehranu biljna vlakna.

Za doručak je najbolje konzumirati ovsenu kašu prema njenom mišljenju, a rekla je da izbjegavate one gotove ovsene kaše koje se mogu kupiti u prodavnicama.

Osim toga bi bilo dobro da vi povećate korištenje mahunarki i orašastog voća kao što je to orah, lješnjak ili badem. Ono što je još također bitno jeste izbjegavanje konzumacije margarina jer on u sebi sadrži čak šest puta veću masnoću nego puter.

Što se tiče slatkiša rekla je da izbjegavate njih jer u sebi imaju margarin, a ono što je još važno prema mišljenju doktorice jeste uvođenje u ishranu bijelog luka, ali i maslinovog ulja, te ribe. Sve te stvari uzimajte u umjerenim količinama, te je još bolje ako možete u to ubaciti i neku fizičku aktivnost.