Najčešći simptomi koji su poznati , kada je u pitanju korona virus , je svakako temperatura i umor , a pacijent se može osjećati kao da ima prehladu ili gripu. Ono što se još zna , da je kod polovine zaraženih primjećen i kašalj , jer Covid-19 iritira plućno tkivo , pa je kašalj suh i konstantan.

 

Doktorica Danijela Jevtić , koja radi u Hitnoj službi , tvrdi da nije svaki kašalj ili kijavica automatski i korona virus. Kašalj je simptom koji može da ukazuje i na neka lakša oboljenja , ali i na teža , a vrlo važno je razlikovati vrste kašlja.

„Kašalj je simptom , da ne postoji normalan kašalj. Kašalj uvijek upozorava na nešto , bilo da je posljedica trenutne infekcije ili nečeg drugog. Može da bude akutni kad traje tri nedjelje , subakutni kada tralje nešto duže od dva mjeseca i hronični koji traje preko dva mjeseca. Hronični kašalj je jako ozbiljan. Akutni govori o virusnim upalama , a subakutni o bakterijskim upalama , kod kojeg se mora otići liječniku. Kada kašalj traje sedam dana i više , propraćen je nedostatkom daha , ubrzanim disnajem , ubrzanim brojem otkucaja , malaksalošću i često prebojenošću žuto-zelenom , ako je suh i produktivan , pacijent treba da se javi liječniku.“ Rekla je doktorica Jevtić.