Poznato je da u Rusiji nedavno napravljena prva vakcina protiv korona virusa. Ruski predsjednik Vladimir Putin je to objavio na sva zvona , i ponosno saopštio da se njegova kćerka također dobrovoljno vakcinisala , te da se osjeća dobro , i na taj način dokazao da je vakcina bezopasna.

 

Međutim , mnogi izražavaju sumnju da je ruska vakcina valjana , jer smatraju da nije moguće za ovako kratko vrijeme obaviti sve faze ispitivanja , te da nisu mogli sve da testiraju na dovoljnom broju ljudi. Na sve te informacije se oglasila i poznata srpska doktorica , imunolog Ana Gligić , koja je mišljenja da je ruska vakcina prošla sve kontrole koje je trebala , te da Rusija ima zaista dobre molekularne biologe , u čiju se stručnost i ona imala priliku uvjeriti.

Ona je istkla da je glavni nosač ruske vakcine , umrtvljeni adenovirus i on ne može izazvati komplikacije. Kako njeno iskustvo govori , nijedan adenovirus koji je umrtvljen nikada ne može da izazove neku komplikaciju. Adenovirus je slab virus koji je stalno u cirkulaciji , i vjerovatno ne postoji osoba koja se nije susrela s njim.