Jedno od najčešćih pitanja koje si ovih dana postavljamo je kako se riješiti sala s trbuha.

Iako to nije za pohvalu, većina nas s dolaskom lijepog vremena počinje najviše brinuti o težini. Dok se možemo sakriti u ormar, o trbuhu, celulitu, neutreniranim mišićima ne brinemo previše. Kako je proljeće pred vratima, posljednji je put da se pozabavimo svojim izgledom.

Želudac se najteže „skida“, a razlog tome su visceralne (unutarnje) masnoće koje su ujedno i najopasnija vrsta masti u ljudskom tijelu. Nije ga se tako lako riješiti kao ostale masne naslage.

To je mast koja se nakuplja oko vitalnih organa u trbušnoj šupljini (pa se naziva i trbušna mast) i povezana je s dijabetesom, moždanim udarom, demencijom i rakom. Srećom, dr. Lis Weiss otkrila je najlakši način da se riješite sala na trbuhu.

“Jedan od najboljih načina za uklanjanje moćne masnoće s trbuha je jesti cjelovite žitarice kad god možete”, tvrdi ona.

Studija objavljena u Nacionalnoj medicinskoj knjižnici istraživala je učinke na visceralnu masnoću ovisno o tome jesu li sudionici jeli kruh od cjelovitog zrna pšenice ili kruh od rafiniranog pšeničnog zrna.

Svi sudionici imali su indeks tjelesne mase (BMI) veći od 23 kg/m2. Nakon 12 tjedana istraživanja, visceralne masnoće su se smanjile kod onih koji su jeli kruh od cjelovitih žitarica, dok druga skupina nije postigla značajan napredak.

“Rafinirane žitarice čine da se osjećate manje siti, mogu ometati razinu šećera u krvi – i tako kontrolirati apetit”, kaže dr. Weiss.