Epidemiološka situacija u cijelom svijetu pa tako i na Balkanu se dolaskom jeseni sve više komplikuje i veliki broj država se odlučuje na uvođenje obaveznih kovid propusnica ne bi li što veći broj građana potakli na vakcinaciju koja jedina može da nas zašttiti od pandemije.

U Srbiji je zakazana sjednica kriznog štaba za danas u 15:30 na kojoj će se raditi analiza trenutne epidemiološke situacije u zemlji ali i raspravljati o uvođenju novih još oštrijih mjera. Član kriznog štaba Predrag Kon je gostovao u jutarnjem programu državne televizije i otkrio da će medicinski dio štaba odnosno struka tražiti da se produži raspust i vjeruje da će to biit usvojeno ali i da će se tražiti da se uvede važenje kovid propusnica non stop, 24 sata kao i zatvaranje od minimum 10 dana što bi po njegovom mišljenju dovelo do poboljšanja trenutne situacije.

Kon je istakao da struka na ovome insistira jer je to jedini način da se smanji broj novozaraženih u Srbiji. Činjenica je da je virus ušao u škole ali da bi se on zaustavio odnosno njegovo dalje širenje pored produženja raspusta potrebno je smanjiti kontakte i van obrazovnih institucija.

Kada je u pitanju zatvaranje misli se na skraćivanje radnog vremena te da se dopusti rad samo objektima koji drže hranu, apotekama i benzinskim pumpama. Kon je istakao da će se o ovim mjerama danas ozbiljno raspravljati jer je jedini način da se postignu neki dobri rezultati u zaustavljanju širenja virusa da se zatvore obje strane. Šta vi mislite o ovom prijedlogu doktora Kona?