Poznati doktor Branimir Nestorović savjetuje kako da zaštitite sebe i svoje najmilije od krvopija i to na potpuno prirodan način.

“Postoje vrlo jednostavni, prirodni načini da se odbiju komarci kao što je korištenje vitamina B kompleksa, posebno B1 vitamin koji ima miris koji odbija ženske komarce – koje ubadaju.

“Kada piju ovaj vitamin komarci bježe zbog toga što im je miris znoja neprijatan, a sličan efekat ima i bijeli luk” tvrdi Nestorović za Link TV.

Ovaj doktor kao posebno efikasan način odbijanja insekata navodi i jednu našu staru biljku, a to je kopriva.

“Kopriva ubija sve sto postoji, uberete koprivu i stavite je da stoji u frižideru pet dana u vodi i sa tom vodom isprskate kuću i insekti nestaju za par sati”, tvrdi on.

Stare biljke kao što su koprive su vremenom razvile odbrambene sisteme koji ih štite od svih virusa, bakterija ili gljivica i od drugih biljaka, pa su zato vrlo efikasne.

Ukoliko do uboda ipak dođe, svrab predstavlja jedan od najvećih problema, a doktor kao rješenje predlaže još jedan stari recept, a to je eozin.

“Eozin pomaže, crvena boja koja se namaže kako bi se smanjio svrab i tako spriječila infekcija. Ali ako se naprave plikovi i krastice, onda to ne vrijedi, i na red dolazi novi stari lijek a to je cink oksid – mast koju zovemo cinkova mast i koja može da se maže par puta dnevno zbog toga što ima antiseptičko i antialergijsko dejstvo”, objašnjava Nestorović.