Od kako je počela pandemija korona virusa , svakodnevno u cijelom svijetu se bilježi novi broj zaraženih. Međutim na Novom Zelandu je obilježen stoti dan , otkako je suzbijena pandemija korona virusa i na taj način ova zemlja je postala svijetli primjer u cijelom svijetu.

 

Ova ostrvska zemlja ima 5 miliona stanovnika , a jedino u ovoj državi se život vratio u potpunu normalu. Utakmice se igraju pred prepunim stadionom, ljudi sjede u pabovima i restoranima , te su oslobođeni brige da će biti zaraženi.

Nakon što je u drugoj polovini marta , u ovoj zemlji dijagnostificirano 100 osoba pozitivnih na korona virus , uvedene su striktne i oštre mjere , zahvajujući kojima je Novi Zeland uspio da spriječi širenje zaraze. U posljednjih nekoliko mjeseci , samo su rijetki slučajevi korona virusa registrovani , i to kod putnika , odnosno povratnika koji su se odmah sa granice upućivali u karantin. Zahvaljujući medicinskoj stručnosti i dobrom političkom vodstvu , ova zemlja se oduprijela pandemiji korona virusa.