Danas je 1.maj praznik rada, praznik mkoji se jako dugi niz godina proslavljavao na ovim prostorima, nekada se slavilo na velika vrata, ali je situacija kako su godine prolazile on polako počeo da pada. U bivšoj Jugoslaviji je ovaj praznik itekako imao smisla, jer su skoro svi bili zaposleni, i imali su šta da slave, međutim, danas je pojam posla postao pojam imenice. 

Međutim, i pored svega toga, ljudi obožavaju na ovim prostorima bilo kakav datum u kojem mogu da se malo opuste i da se provesele, pogotovo kada je u pitanju ovaj praznik. Zna se vrlo dobro, da se uvijek očekuje lijepo vrijeme, priroda, roštilj, dobro raspoloženje i jako lijepo druženje. Treba biti iskren i reći da se nekada malo i previše opusti, pa onda na nekim izletištima gledamo sve i svašta. 

Prošli 1 maj je padao u jako nezgodno vrijeme, kada je na Balkanu vladao prvi i najjači talas korona virusa, pa su mjere bile puno žešće nego što je to danas slučaj. Međutim, i pored toga što je danas situacija puno povoljnija nego prošle godine, opet nema opuštanja, i na snazi su neke jako žestoke mjere, koje se ipak još uvijek moraju poštovati. 

Imamo i neke mjere od strane države koje se ipak moraju poštovati, a ako ih ne ispoštujete onda vam slijede i novčane kazne. Ako roštiljate i palite vatru na mjestima koja to nisu predviđena za to, kazna je i do 10.000 dinara. Neovlaštena sječa šuma i zelenih površina, kazna je vjerovali ili ne, od 10-100.000 dinara. Za bahato parkiranje kazna je 5.000 dinara, također, ista kazna ide i za nenošenje maski u kafićima.